Aangepast zoeken
Skimmia verspreidt de geur van de lente 

  In de planten- en dierenwereld is het nu eenmaal zo dat mannelijke exemplaren er mooier uitzien dan vrouwelijke soortgenoten. Mannelijke
Skimmia kan uitbundig bloeien
planten hebben mooiere kleuren en verspreiden meestal sterkere geuren dan de vrouwelijke. Waar dat allemaal goed voor is? Een plant waar je niet aan voorbij kunt lopen is Skimmia japonica. Z'n sterke, weldadige geur lijkt op die van het lelietje-van-dalen. Je moet wel twee planten kopen om ook bessen aan de struik te krijgen; een mannelijke en een vrouwelijke plant.

Skimmia is een groenblijvende heester, niet moeilijk te houden en goed gedijend in de schaduw en halfschaduw. Het is een prima dekheester voor de kale voet(en) van rododendrons. En als los groeiende haag, die niet geknipt hoeft te worden, ook heel bruikbaar. Afhankelijk van de soort of variëteit wordt de struik niet hoger dan 80 - 100 cm.
Als in het voorjaar een handje koemestkorrels rondom de wortelvoet wordt
De bloemknoppen van Skimmia japonica 'Rubella' hebben een karmozijnrode gloed
gestrooid, zal Skimmia u rijkelijk belonen met bloemen en bessen. Een vochtrijke humeuze grond, het liefst neutraal of lichtzuur, is nodig. En... niet vergeten, een beschaduwde plaats.

Mannelijke en vrouwelijke planten nodig
Alle Skimmia's bloeien rijk, maar niet alle planten geven zomaar
Een vrouwelijke Skimmia geeft bessen
bessen te zien in het najaar. Daarvoor heb je per se mannetjes en vrouwtjes nodig. De mannetjes dragen (fertiele) meeldraden in hun bloem; de vrouwtjes hebben stampers. Ook hier weer, de mannelijke plant bevrucht de vrouwelijke plant. Gevolg is dat uitsluitend vrouwelijke planten later bessen dragen. Het maakt niet uit welke soort(en) of variëteit(en) bij elkaar worden gezet; als er maar van elk geslacht een exemplaar aanwezig is.

Skimmia japonica 'Rubella' is zo'n typisch mannelijke plant. In de winter heeft deze struik een diep karmozijnrode gloed over de knoppen.
Skimmia reevesiana heeft een dikke, rode bes
Bij het zien daarvan bezwijken tuinliefhebbers door zo'n struik aan te schaffen. In het voorjaar openen deze knoppen zich en komen er ivoorwitte bloemen uit te voorschijn. De bloemkleur harmonieert dan heel goed met die van bijvoorbeeld witte narcissen.

Witte, crème en roze variëteiten
Er zijn aardige variëteiten te koop van Skimmia. Sommige groeien compact of blijven dwergachtig klein. Zowel de mannelijke als vrouwelijke struiken hebben hun charme. Skimmia groeit langzaam en is niet ziektegevoelig. Zowel de bloemen als de bessen zijn erg gewild om te worden verwerkt in een boeket met najaars- of voorjaarsbloemen. De houdbaarheid van een afgesneden Skimmia-tak met bloem of bes is beperkt tot maximaal tien dagen; daarna wordt het blad groezelig grijsgeel.

Goede soorten
Botanische naam Kleur Bloeitijd Hoogte (cm)
Skimmia japonica wit maart - mei 100
Skimmia japonica 'Keessen' wit maart - mei 80
Skimmia japonica 'Fragrans' witroze april - mei 80
Skimmia japonica 'Kew White' wit maart - mei 80
Skimmia japonica 'Rubella' witroze april - mei 100
Skimmia japonica 'Ruby Dome' witroze maart - mei 60
Skimmia japonica 'Wanto' crèmewit met een paarse vlek maart - mei 75
Skimmia japonica 'White Gerpa' crèmewit maart - april 80
Skimmia reevesiana wit mei-juni 80 

Artikelen en illustraties
in NEÊRLANDs Tuin
zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk
of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.