Aangepast zoeken
Sierlijke bessen aan Callicarpa 

  Callicarpa is een aardige struik vanwege de mooie, opvallende bessen en het is bovendien een van de weinige struiken, die in de winter nog wat 'fleur' aan het dan sombere beeld van de tuin geven. Callicarpa valt in het late najaar en winter pas goed op in de tuin. De bessen zijn dan dieppaars of blauwpaars gekleurd. Te midden van de winterkaalheid van bomen
Kransen met bessen op bijna
elke knoop van de stengel (C. bodinieri var. garaldii)
en struiken trekt deze struik alle aandacht. De met bessen beladen takjes zijn binnen, op vaas, goed te combineren met in bloei getrokken narcissen.

Callicarpa is lid van de familie van de ijzerhardachtigen, Verbenaceae. Van oorsprong komt de struik voor in struwelen van bossen in Centraal- en West-China. Het is een bladverliezende struik die tot vrij laat in het najaar nog blad heeft. De bladeren zijn ovaal-elliptisch van vorm, olijfgroen van kleur en aan de onderkant is het blad grijs-viltig behaard. De twijgen zijn bezet met gele klieren en licht behaard. Er komt niet veel blad aan de struik. De verschijningsvorm (habitus) is open, omdat de struik zich weinig vertakt. De struik wordt nauwelijks hoger dan 2 meter. Snoeien vindt alleen plaats om de vorm te beïnvloeden. Plant Callicarpa op een lichte en zonnige standplaats in humeuze grond.

Bessen veilig voor vogels
In bloei trekt Callicarpa allerminst de aandacht. De bloemen zijn onopvallend en blauwwit tot roze van kleur en niet groter dan 5 mm. De bloeitijd valt in juni tot en met augustus. De bessen ontwikkelen zich onopvallend en komen in kransvormige trossen op bijna elke knoop van de stengel
Bloemen van Callicarpa zijn weinig opvallend (C. bodinieri var. garaldii)
tevoorschijn. Ze zijn eerst lichtgrijs en beginnen in oktober en november pas op kleur te komen. In december zijn de bessen op zijn mooist. De bessen zijn paars, soms lila, wit of donkerpurper en zijn het fraaist na een lange warme zomer. Van nachtvorst hebben de bessen nauwelijks te lijden. Vanaf half februari rimpelen en verschrompelen de bessen om daarna langzamerhand af te vallen. Vogels tonen weinig of geen enkele belangstelling voor deze bessen. De smaak is buitengewoon bitter.

Callicarpa is niet bepaald een struik, die een prominente plaats in de tuin hoeft te krijgen. Een of meer Callicarpa-struiken als randbeplanting geplant voor andere (bladhoudende) struiken geven een goede achtergrond als de bessen op z'n mooist zijn. Van Callicarpa bestaan enkele soorten, zoals Callicarpa americana, Callicarpa mollis en Callicarpa japonica, maar Callicarpa bodinieri var. giraldii is goed verkrijgbaar en bovendien rijk bezet met bessen.


 

Artikelen en illustraties
in NEÊRLANDs Tuin
zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets mag daarom geheel, gedeeltelijk
of in gewijzigde vorm (persoonlijkheidsrecht) op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming.